Site Loader
Φροντίδα
Καρακάση 29, Θεσσαλονίκη
Καρακάση 29, Θεσσαλονίκη

5

Φυσικοί Τρόποι Για Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού

5 Φυσικοί Τρόποι Για Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού

Ακόμη και οι πιο υγιείς από τους ανθρώπους αρρωσταίνουν κάθε τόσο.  Παρόλα αυτά υπάρχουν ορισμένοι τρόποι όπως η σωστή διατροφή και η διαχείριση του στρες, που μπορούν να σας βοηθήσουν να ενισχύσετε την άμυνα του ανοσοποιητικού σας συστήματος από τα βακτηρίδια, τις τοξικές χημικές ουσίες και τους ιούς που προκαλούν συνθήκες όπως το κρυολόγημα και  γρίπη.

 

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε πέντε τρόπους για να υποστηρίξετε φυσικά το ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Διατροφή

Μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά είναι απαραίτητη για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού σας συστήματος με άφθονα  φρούτα και λαχανικά. Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες (χημικά υποπροϊόντα που είναι γνωστό ότι βλάπτουν το DNA και καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σύστημα).

 

Επιλογή υγιεινών λιπαρών  (όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που υπάρχουν στα  ψάρια, το λιναρόσπορο κα ). Επίσης, βοηθούν στην αύξηση της παραγωγής του οργανισμού σας σε ενώσεις που εμπλέκονται στη ρύθμιση της ανοσίας. 

 

Το πόσιμο άφθονο νερό βοηθά τα κύτταρα να λειτουργούν αποτελεσματικά και επιτρέπει στο σώμα σας να επεξεργάζεται τα τρόφιμα και να εξαλείφει τα απόβλητα.

 

Για μια πρόσθετη ανοσοποιητική ώθηση, δοκιμάστε να προσθέσετε σκόρδο  στη διατροφή σας (το οποίο διαθέτει ιδιότητες θανάτωσης σε ιούς και βακτηρίδια)  και τζίντζερ (φυσικό αντιφλεγμονώδες) στα γεύματα σας σε τακτική βάση.

5 Φυσικοί Τρόποι Για Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού
5 Φυσικοί Τρόποι Για Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού

Ασκηση

Η τακτική άσκηση μέτριας έντασης προσφέρει πολλά οφέλη στο ανοσοποιητικό σύστημα. Μια μελέτη του 2019 δείχνει ότι η μέτρια άσκηση κινητοποιεί τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, βοηθώντας το σώμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του από τα παθογόνα και την ανάπτυξη των κυττάρων του καρκίνου. Όσοι κάνουν τακτικά αυτό το είδος άσκησης έχουν λιγότερες ασθένειες και λιγότερο συστηματική φλεγμονή. Η άσκηση μπορεί επίσης να προστατεύσει το ανοσοποιητικό σύστημα από τις επιπτώσεις της γήρανσης. 

 

Η τακτική άσκηση  έντονης δραστηριότητας, όπως το τρέξιμο, από την άλλη πλευρά, μπορεί προσωρινά να αποδυναμώσει την ανοσοποιητική σας λειτουργία και να σας αφήσει πιο ευαίσθητο σε ιογενείς λοιμώξεις.    Η σωστή διατροφή και η ενυδάτωση είναι σημαντικές με την παρατεταμένη και έντονη άσκηση και η έρευνα συνεχίζεται ως προς το τι πρέπει να κάνουν οι αθλητές για να παραμείνουν υγιείς.

Μείωση του άγχους

Το χρόνιο άγχος μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία μας. Σύμφωνα με μια επισκόπηση ορόσημο το 2004 για 293 μελέτες με συνολικά 18.941 συμμετέχοντες, η βραχυχρόνια έκθεση σε στρεσογόνους παράγοντες μπορεί να εξασθενίσει την ανοσολογική σας άμυνα, το παρατεταμένο στρες μπορεί να φθείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και να αυξήσει την ευαισθησία σας στις ασθένειες.

 

Η αντιμετώπιση του χρόνιου στρες είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσετε. Για να διατηρήσετε το άγχος σας υπό έλεγχο, ενσωματώστε μια χαλαρωτική πρακτική όπως ο διαλογισμός, η γιόγκα ή η βαθιά αναπνοή στην καθημερινή σας ρουτίνα.

5 Φυσικοί Τρόποι Για Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού
5 Φυσικοί Τρόποι Για Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού

Ύπνος και υγιεινή 

Απλά κρατώντας τα χέρια σας καθαρά είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να αποφευχθεί η ασθένεια, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Βεβαιωθείτε ότι πλύνετε τα χέρια σας για 15 έως 20 δευτερόλεπτα (χρησιμοποιώντας ζεστό νερό και σαπούνι) πριν από την προετοιμασία φαγητού ή φαγητού και μετά από βήχα, φτάρνισμα, χρήση του μπάνιου ή αγγίζοντας τις δημόσιες επιφάνειες.

 

Μια άλλη υγιεινή συνήθεια ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των ασθενειών είναι λήψη ενός κάλου ύπνου κάθε βράδυ(8 ώρες ). Ο σωστός χρόνος ύπνου μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της ανοσολογικής λειτουργίας. 

 

Μια μελέτη πάνω από 22.000 ανθρώπους διαπίστωσε ότι όσοι κοιμόντουσαν λιγότερο από έξι ώρες τη νύχτα ή που είχαν διαταραχή ύπνου είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν κρυολογήματα και άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις. 

Βότανα και Συμπληρώματα

Αν και οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη καθορίσει εάν η βιταμίνη C μπορεί να ενισχύσει την ανοσία, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι αυτό το αντιοξειδωτικό μπορεί να μειώσει την εμφάνιση κρυολογήματος. 

 

Τα βότανα όπως η Νεροϊτιά , ο Αστράγαλος ο μεμβρανώδης, η Εχινάκεια και το Σαμπούκος, είναι μεταξύ αυτών που πιστεύουν ότι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της διάρκειας και της σοβαρότητας της ασθένειας, εάν ληφθούν αμέσως μόλις αρχίσετε να εμφανίζετε συμπτώματα κρυολογήματος ή γρίπης. Ωστόσο, η επιστημονική υποστήριξη για ισχυρισμούς ότι οποιαδήποτε βιταμίνη, βότανο ή συμπλήρωμα μπορεί να εμποδίσει ή να θεραπεύσει τα κρυολογήματα και άλλες μολυσματικές ασθένειες είναι περιορισμένη.

5 Φυσικοί Τρόποι Για Ενίσχυση του Ανοσοποιητικού

Προσοχή!

Εάν νοιώθετε άρρωστοι και εξετάζετε τη χρήση οποιουδήποτε φαρμάκου, φροντίστε πρώτα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Η αυτοθεραπεία οποιασδήποτε πάθησης και η αποφυγή ή καθυστέρηση της κανονικής φροντίδας μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες στην υγεία σας. 

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρουν