Site Loader
Φροντίδα
Καρακάση 29, Θεσσαλονίκη
Καρακάση 29, Θεσσαλονίκη

12 Τροφές

που βοηθάνε στη μνήμη, την αυτοσυγκέντρωση και την υγεία του Εγκεφάλου μας

12 Τροφές που βοηθάνε στη μνήμη, την αυτοσυγκέντρωση και την υγεία του Εγκεφάλου μας

Τα τρόφιμα που τρώμε μπορούν να έχουν μεγάλη επίδραση στη δομή και την υγεία του εγκεφάλου μας.

Υιοθετώντας μια διατροφή που ενισχύει τον εγκέφαλο μπορεί να υποστηρίξετε τόσο βραχυπρόθεσμη όσο και μακροπρόθεσμη λειτουργία του εγκεφάλου σας.


Ο εγκέφαλος είναι  όργανο του σώματος μας,  που καταναλώνει περίπου το 20% των θερμίδων του σώματος , έτσι χρειάζεται αρκετή ενέργεια για να διατηρήσει τη συγκέντρωσή του όλη την ημέρα.

Ο εγκέφαλος απαιτεί επίσης ορισμένα θρεπτικά συστατικά για παραμείνει υγιής. Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βοηθούν στην ανάπλαση και  την επισκευή των εγκεφαλικών κυττάρων. Τα αντιοξειδωτικά μειώνουν το κυτταρικό στρες και τις φλεγμονές, τα οποία συνδέονται με τη γήρανση του εγκεφάλου και τις νευροεκφυλιστικές διαταραχές, όπως η νόσος του Alzheimer .

Παρακάτω σας παραθέτουμε 12 τροφές που βοηθούν και ενισχύουν την λειτουργία του εγκεφάλου. 

περιέχουν ωμέγα-3 που μπορούν να βοηθήσουν στην τόνωση της υγείας του εγκεφάλου. Τα ωμέγα-3 βοηθούν στην κατασκευή μεμβρανών γύρω από κάθε κύτταρο του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων του εγκεφάλου. Μπορούν, συνεπώς, να βελτιώσουν τη δομή των εγκεφαλικών κυττάρων που ονομάζονται νευρώνες.

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει κακάο. Το κακάο περιέχει φλαβονοειδή, έναν τύπο αντιοξειδωτικού. Τα αντιοξειδωτικά είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την υγεία του εγκεφάλου, καθώς ο εγκέφαλος είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στο οξειδωτικό στρες, γεγονός που συμβάλλει στη συρρίκνωση της νοητικής γνώσης και στις ασθένειες του εγκεφάλου.

Όπως και η μαύρη σοκολάτα, πολλά μούρα περιέχουν αντιοξειδωτικά φλαβονοειδών. Έρευνες δείχνουν ότι τα μούρα είναι μια εξαιρετική τροφή για τον εγκέφαλο. Τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες. Τα αντιοξειδωτικά στα μούρα περιλαμβάνουν ανθοκυανίνη, καφεϊκό οξύ, κατεχίνη και κερσετίνη.

Τρώγοντας περισσότερους ξηρους καρπούς και σπόρους βοηθάμε τον εγκέφαλο μας, καθώς αυτά τα τρόφιμα περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά. Μια μελέτη του 2014 διαπίστωσε ότι η πρόσληψη ξηρών καρπών συνδέεται με την καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Η κατανάλωση δημητριακών ολικής άλεσης είναι ένας άλλος τρόπος για να την πρόσληψη βιταμίνης Ε, μια και τα δημητριακά αυτά είναι μια καλή πηγή της βιταμίνης.
Δημητριακά ολικής άλεσης:

καστανό ρύζι
κριθάρι
σιτάρι
πλιγούρι βρώμης
ψωμί ολικής αλέσεως
ζυμαρικά ολικής αλέσεως

Καφές

Ο καφές είναι ένα γνωστό ρόφημα τόνωσης - πολλοί το πίνουν για να μείνουν ξύπνιοι και να ενισχύσουν την εστίαση.

Η καφεΐνη που περιέχει ο καφές εμποδίζει μια ουσία στον εγκέφαλο που ονομάζεται αδενοσίνη, η οποία κάνει ένα άτομο να αισθάνεται νυσταγμένο.

Πέρα από την ενίσχυση της εγρήγορσης, μια μελέτη του 2018 δείχνει ότι η καφεΐνη μπορεί επίσης να αυξήσει την ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργάζεται τις πληροφορίες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η καφεΐνη προκαλεί αύξηση της εντροπίας του εγκεφάλου, η οποία αναφέρεται σε πολύπλοκη και μεταβλητή εγκεφαλική δραστηριότητα. Όταν η εντροπία είναι υψηλή, ο εγκέφαλος μπορεί να επεξεργαστεί περισσότερες πληροφορίες.

Ο καφές είναι επίσης μια πηγή αντιοξειδωτικών, η οποία μπορεί να υποστηρίξει την υγεία του εγκεφάλου καθώς ένα άτομο μεγαλώνει. Μια μελέτη έχει συνδέσει τη διά βίου κατανάλωση καφέ με μειωμένο κίνδυνο:
γνωστική εξασθένηση
Εγκεφαλικό
νόσο του Πάρκινσον
Αλτσχάϊμερ

Η καφεΐνη μπορεί, ωστόσο, να επηρεάσει τον ύπνο ενός ατόμου και οι γιατροί δεν συνιστούν κατανάλωση καφεΐνης για όλους.

Είναι Μια πηγή υγιούς ακόρεστου λίπους, αναγκαίο για την υποστήριξη του εγκεφάλου.

Η κατανάλωση σε μονοακόρεστα λίπη μπορεί να μειώσει την πίεση του αίματος, και υψηλή πίεση αίματος είναι συνδεδεμένη με την γνωστική εξασθένηση. Έτσι, με τη μείωση της υψηλής πίεσης του αίματος , τα ακόρεστα λίπη του αβοκάντο μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο της γνωσιακής εξασθένησης.

Περιέχουν άφθονα ακόρεστα λίπη και πρωτεΐνες για να διατηρούν τα επίπεδα ενέργειας ενός ατόμου υψηλά καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας.

παρέχουν επίσης βασικές βιταμίνες και μέταλλα για να διατηρήσουν τον εγκέφαλο υγιή, συμπεριλαμβανομένων υψηλών επιπέδων βιταμίνης Ε και ρεσβερατρόλης.

Η ρεσβερατρόλη είναι ένα φυσικό μη φλαβονοειδές αντιοξειδωτικό που βρίσκεται στα φιστίκια, τα μούρα και το ραβέντι. H ρεσβερατρόλη μπορεί να έχει προστατευτικά αποτελέσματα, στην πρόληψη καρκίνων, φλεγμονών και νευρολογικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των νόσων Alzheimer και Parkinson.

τα αυγά είναι και αυτά μια εξαιρετική εγκεφαλική τροφή.
Είναι μια καλή πηγή των παρακάτω βιταμινών:
βιταμίνη Β-6
βιταμίνη Β-12
φολικό οξύ

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι αυτές οι βιταμίνες μπορούν να αποτρέψουν τη συρρίκνωση του εγκεφάλου και να καθυστερήσουν τη γνωστική υποβάθμιση.

Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε ενώσεις που ονομάζονται γλυκοσινολάτες. Όταν το σώμα τους σπάσει, παράγουν ισοθειοκυανικά. Τα ισοθειοκυανικά μπορεί να μειώσουν το οξειδωτικό στρες και τον κίνδυνο νευροεκφυλιστικών ασθενειών. Το μπρόκολο περιέχει επίσης βιταμίνη C και φλαβονοειδή, αυτά τα αντιοξειδωτικά μπορούν να ενισχύσουν περαιτέρω την υγεία του εγκεφάλου ενός ατόμου.

Η λαχανίδα παρέχει ελάχιστες θερμίδες και είναι πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες.
Τα φύλλα καθώς και ο κορμός του φυτού υποστηρίζουν την υγεία του εγκεφάλου. Μαζί με τη βιταμίνη C και τη βήτα-καροτίνη, θα βρείτε πλήθος ακόμη αντιοξειδωτικών στη λαχανίδα, όπως φλαβονοειδή και πολυφαινόλες, τα οποία καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό που προκαλούν οξείδωση και μας οδηγούν στη γήρανση και σε πλήθος ασθενειών, ακόμη και καρκίνο.

Προϊόντα σόγιας

Τα προϊόντα σόγιας είναι πλούσια σε μια συγκεκριμένη ομάδα αντιοξειδωτικών που ονομάζονται πολυφαινόλες.

έρενες έχουν αποδείξει ότι οι πολυφαινόλες συμβάλουν στο μειωμένο κίνδυνο άνοιας και στη βελτίωση της γνωστικής ικανότητες σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Τα προϊόντα σόγιας περιέχουν πολυφαινόλες που ονομάζονται ισοφλαβόνες, συμπεριλαμβανομένης της daidzein και της genistein.
Αυτές οι χημικές ουσίες λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά, παρέχοντας μια σειρά από οφέλη για την υγεία σε όλο το σώμα.